Alexander Toradze

Alexander Toradze

Georgisk veteranvirtuos fra den russiske klavertradisjonen.

Sted

Store Sal

Arrangør

Bærum Kulturhus

Solid georgisk veteranvirtuos fra den russiske klavertradisjonen – med verk av Haydn og Prokofiev.

Den russiske klavertradisjonen – der har du et felt å bryne deg på. Og det er nettopp det den USA-bosatte georgiske klavervirtuosen har gjort. Få har gått inn i denne rike, dramatiske, klangfulle og mangefasetterte tradisjonen med samme glød og entusiasme som Toradze.  

Spillestilen hans passer nærmest perfekt til Prokofjev for ikke å snakke om Sjostakovitsj, Stravinskij eller Musorgskij. Det er kraftfull men samtidig lyrisk. Tunge anslag med perfekt avstemte lyriske detaljer. Helt siden han ble uteksaminert fra Moskvas Tsjajkovskij- konservatorie i 1977, har han perfeksjonert spillestilen som har gjort ham til en ettertraktet konsertpianist og pedagog verden over.  

Prokofjev + Haydn

Om tanken på kun russisk på repertoaret blir litt overveldende, er det ingen grunn til å stresse: Toradze har solid grep på andre stilretninger og vi kan blant annet glede oss til hans distinkte Haydn-tolkninger. Om det er noe Toradze er virkelig god på så er det å nærme seg romantiske verk med en litt uortodoks fortolkningspraksis mikset med finkalibrert sans for lyrikk og massevis av emosjonelt engasjement på toppen. Helstøpt og engasjerende.  

En storslått avslutning på konsertkvelden blir det også: Prokofjevs konsert for klaver og orkester blir denne kvelden presentert i en versjon for to klaver. Sammen med Siwon Kim på andrepiano blir det en kraftfull og verdig finale.  

Hvis man lurer på hvilket kaliber Toradze er av, kan man kikke på den ganske så imponerende lista over orkestre som har plassert Toradze i solistrollen: Marinskijorkesteret, Orchestra Filarmonica della Scala, Orchestre National de France, Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Boston Symphony Orchestra, New York Philharmonic og Metropolitan Opera Orchestra.  

 

Sandvika Master Series er Bærum Kulturhus’ konsertserie for klassisk musikk. Andre konserter i 2020/21-sesongen er Christian GrøvlenMarianne Beate Kielland & Oslo CirclesMagdalena Kozena & La Cetra, Alehouse Sessions og Vikingur Olafsson

Konsertinformasjon

Pris: 170 - 480
Varighet: 2 timer m/pause
  • Onsdag 10. februar 2021 Kl. 18.30
    Forestillingen er spilt

Store Sal

Bærum Kulturhus
Claude Monets allé 27
1338 Sandvika