Alexandre Tharaud

Foto: Jean-Baptiste Millot

Alexandre Tharaud

Stilsikker fransk pianist til Store Sal med Bach, Ravel og Dukas på konsertprogrammet 

Sted

Store Sal

Arrangør

Bærum Kulturhus

En del av serien

Klassisk

Forvent stilsikre, delikate, sensitive og vakkert utførte framførelser av Bach, Ravel og Dukas når den franske pianisten Alexandre Tharaud inntar Store Sal i mars. 

Tharaud har en imponerende merittliste: Turneer hjemme i Frankrike og internasjonalt. 25 soloalbum, der de fleste har mottatt store priser fra musikkpressen, og et imponerende repertoar som spenner fra Couperin, Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schubert, Chopin, Brahms og Rachmaninov til de store franske komponistene fra det 20. århundre. Bredden i hans kunstneriske virke gjenspeiles også i samarbeid med teaterregissører, dansere, koreografer, forfattere og filmskapere, samt med singer-songwriters og musikere utenfor den klassiske musikkens verden. 

En ettertraktet utøver 

Tharaud er en ettertraktet solist, som opptrer med mange av verdens ledende orkestre. 2024-25 sesongen byr på opptredener med store institusjoner som Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, National Symphony Orchestra Taiwan, Orchestre National du Capitole de Toulouse & Hong Kong Sinfonietta. Nylige konsertoppdrag inkluderer Aurora Orchestra, Orchestre de Paris, Les Violons du Roy, São Paulo State Symphony, BBC National Orchestra of Wales, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Royal Concertgebouworkest, Cleveland og Philadelphia Orchestras, Cincinnati Symphony, London Philharmonic og hr-Sinfonieorchester Frankfurt. 

Som konsertpianist er Tharaud en regelmessig gjest på verdens mest prestisjefylte scener. Høydepunkter de siste sesongene er solokonserter på Philharmonie de Paris, Wigmore Hall, Frankfurt Alte Oper, Bayreuth, Concertgebouw Amsterdam, Casa da Música Porto, Zankel Hall og omfattende turneer i Japan, Kina og Korea. Alexandre fortsetter også i 2025 sitt lange samarbeid med cellisten Jean-Guihen Queyras med en omfattende Europaturné. 

Versailles 

Tharaud har gitt ut en lang rekke kritikerroste utgivelser. I de senere år kan man framheve 2023-innspillingen av de to Ravel-konsertene med Orchestre National de France & Louis Langrée i anledning Ravel-jubileet. I oktober 2020 ble 'Le Poète du Piano' utgitt – et album som inneholder noen av Alexandres mest kjente innspillinger i albumformat. Hans diskografi gjenspeiler en eklektisk tilhørighet til mange musikalske stiler, et godt eksempel er utgivelsen Versailles, som hyller komponister tilknyttet hoffene til de franske kongene Louis XIV, XV og XVI, en hyllest til singer-songwriteren Barbara, et Brahms duo-album med Jean-Guihen Queyras og Rachmaninovs Pianokonsert nr. 2. I løpet av karrieren har han gjort kritikerroste innspillinger av Rameau, Scarlatti, Bachs Goldberg-variasjoner, Beethovens tre siste sonater, Chopins 24 preludier og Ravels komplette pianoverk. 

 

Konsertintroduksjon

Bilde av Hilde Holbæk Hanssen

Foto: Nina Hurum

 

Det blir konsertintroduksjon på Foajéscenen kl. 18:15 ved Hilde Holbæk-Hanssen.

Hilde Holbæk-Hanssen er utdannet musikkviter fra Norges musikkhøgskole. Hun arbeidet i MIC Norsk musikkinformasjon fra senterets opprettelse i 1979 til det gikk inn i Music Norway i 2013. Her jobbet hun med informasjon og promosjon av norske komponister i inn- og utland, og i 2000-01 var hun konstituert direktør. I 2013-2015 var hun fungerende dekan ved Kunsthøgskolen i Oslo, Avdeling Operahøgskolen. Ved siden av sine faste jobber har hun i mange år vært skribent, først og fremst i Klassisk Musikkmagasin/Klassiskmusikk.com der hun har skrevet siden 2002. Hun er også fagansvarlig for artikler om norsk samtidsmusikk og klassiske sangere i Store norske leksikon. Hun har også undervist i musikkhistorie ved Norges musikkhøgskole.

Konsertinformasjon

Pris: 0 - 515
Varighet: 2 timer m/pause

Store Sal

Bærum Kulturhus
Claude Monets allé 27
1338 Sandvika

Alexandre Tharaud
26. MARS kl 19.00
0 - 515 Kr