Yebo Yes

Yebo Yes

Svensk og Sør-Afrikansk dans av Joanna Holewa Chrona og Theresa Gustafsson. Del av ICE HOT 2024

Sted

Store Sal

Arrangør

Bærum Kulturhus

En del av serien

Dans

Med massiv energi, raske føtter og en rå styrke, har dansestilen IsiPantsula utviklet seg til et politisk og sosialt uttrykk i den Sør-Afrikanske befolkningen.

I YEBO YES! møter vi fem dansere, Sibusiso Mthembu, Patricia Mofokeng og David Mokale fra Sør-Afrika som alle lever og ånder for IsiPantsula, samt de svenske freestyle-danserne og koreografene Joanna Holewa Chrona og Theresa Gustavsson. Sammen tar de oss med på en reise fylt av energi, glede og kraft. Verkets elektroniske musikk, sammen med dansernes stemmer og rytmiske lyd fyller scenerommet med en progressiv følelse. Forestillingen er et møte mellom freestyle- og pantsulakultur – ett verk der danserne utforsker møtet mellom hverandre og deres kulturelle uttrykk.

Møtet mellom danserne, kulturene og personlighetene gir forestillingen et ærlig uttrykk og et rått bilde av hva streetdance-kultur og personlig uttrykk kan være.

Forestillingen presenteres i samarbeid med Ice Hot 2024.

«YEBO YES!» består av Sibusiso Mthembu, Patricia Mofokeng og David Mokale fra Sør-Afrika sammen med Joanna Holewa Chrona og Theresa Gustavsson fra Sverige.

Stykket ble laget i 2019, men konstellasjonen av dansere og en rekke utvekslinger startet i 2016. Gruppen mestrer mange forskjellige dansestiler sammen: som IsiPantsula, Popping, House, Hiphop, Zulu, Freestyle og mer. YEBO YES! har blitt sett på scener over hele Sverige, men også på State Theatre i Pretoria, Sør-Afrika og i andre land som Spania og Norge.

 

Foto: Erik Linghede

Om IsiPantsula

Året var 1950, og Sør-Afrika var omgitt av raseskillepolitikk og den politiske situasjonen utviklet seg raskt til en trussel mot grunnleggende menneskerettigheter. Blant den svarte lokalbefolkningen i brakkebyene vokste en sterk misnøye, og som svar på apartheidregjeringens tvangsflyttinger ble dansestilen pantsula født. Et koreografisk språk for å skape en ny felles identitet for å uttrykke kritikk og spre bevissthet.

Den undertrykte befolkningen brukte blant annet dans til å uttrykke sin motstand mot regimet. Med lynraske skritt over bakken og intrikat, rytmisk fotarbeid demonstrerte danserne til den overlegne kraften at de var både sterke og frie. At de hadde sin egen stemme og var klare til å stå opp for sin kamp. Pantsulaen ble raskt ikke bare en dansestil, men et språk og en livsstil.

IsiPantsula gjenforteller en historie som aldri må glemmes. I YEBO YES! levendegjøres deres indre kraft og i møtet med gruppens fundament i streetdance og freestyle skapes fellesskap og en lekenhet i en forestilling som blir med deg lenge etter at applausen har stillnet. 

Mer info om forestillingen

YEBO YES!

“Singing more than one part, telling more than one story, at the same time, No voice surrenders its individual identity,
nor does any one voice steal the show,
There is no front person, no soloist, no leader."

Quote by Entangled Life by Merlin Sheldrake

Pris: 0 - 410
Varighet: 1 time.
  • Fredag 16. februar 2024 Kl. 18.00
    Forestillingen er spilt

Store Sal

Bærum Kulturhus
Claude Monets allé 27
1338 Sandvika