Jazz Sabbath

Møt jazzbandet som hevder de skapte Black Sabbath

Sted

Underhuset

Arrangør

Bærum Kulturhus

En del av serien

Bærum Jazzfestival Program 2023

Er du klar for litt alternativ historieskriving: møt jazzbandet som hevder de er opphavet til det mer kjente metal-bandet. Black Sabbath skal altså ha oppstått i asken fra Jazz Sabbath

Forvirret? 

La oss gi ordet til bandet selv: på seint 60-tall ble Jazz Sabbath sett på som selve spydspissen av Storbritannias jazzscene. Bandet spilte inn to studioalbum som aldri skulle bli utgitt.

The lost tapes

Visstnok skulle juridiske konflikter med en studiomusiker på innspillingen føre til at arbeidet med plata måtte legges ned og det ble lagt lokk på det hele. Førstealbumet var klart til å bli utgitt, men når nyheten om at bandleder Milton Keanes hadde blitt rammet av et massivt hjerteslag, skrinla plateselskapet lanseringsplanene. I frykt for å gi ut et album uten en frontfigur, ble albumet lagt i skuffen.  

I september 1970 skal så Keanes ha kommet til hektene igjen og blitt utskrevet fra sykehuset. Stor var hans overraskelse da han oppdaget at et hardrock-band fra Birmingham hadde sluppet to album, visstnok med låter hentet fra Keanes uutgitte plater. Keanes forsøkte å engasjere sitt plateselskap i kampen for sine rettigheter, men labelen skulle på dette tidspunktet ha lagt inn årene og sjefen befant seg i fengsel. Alle Jazz Sabbath-platene som hadde blitt trukket fra markedet hadde gått tapt i en lagerbrann i juni 1970. Visstnok en forsikringssvindel, der altså. 

Uten noe uomtvistelig bevis for at han var opphavsmann for låtene Black Sabbath skulle ha stjålet, var Keanes i praksis maktesløs. For å vri kniven om i såret hadde dette andre Birmingham-bandet tatt navnet sitt etter en av Keanes låter. Mens dette andre hardrock-bandet fortsatte med å slippe Keanes-låter med stor suksess, gikk de opprinnelige medlemmene i Jazz Sabbath hver til sitt.

Gjenoppstandelsen

Men så: i 2019 ble visstnok master-tapene fra 1969-innspillingene funnet. Gjenutgivelsen av albumene i 2020 endret alt: det angivelige låttyveriet begått av Black Sabbath er avslørt og sannheten er ute i offentligheten (Keanes påstand, red.anm). Trioen er gjenforent og har fullført innspillingen av andrealbumet. 

Slik bandet ser det, kan de nå endelig presentere Sabbath-låtene i sin rene, originale form. Et bevis for at dette hardrock-bandet forgudet av millioner av villedede fans verden over er intet annet enn musikalske bløffmakere, låttyver som utnyttet en en genial, men syk opphavsmann på det groveste. 

Nåvel.

Historikken må kanskje tas med en klype salt. Det som er helt sikkert er at Jazz Sabbath er en bunnsolid pianotrio. Hvem vil ikke høre en bunnsolid akustisk versjon av Paranoid? 

Frontfigur Adam Wakeman aka Milton Keanes er til daglig keyboardist og gitarist for ingen ringere enn Ozzy Osbourne og han har også kompet selveste Black Sabbath. Som studio- og live-musiker har han spilt med store acts som Annie Lennox, Travis, the Company of Snakes, Strawbs, Will Young, Victoria Beckham, Atomic Kitten og Martin Barre

På platene Jazz Sabbath Vol. 1 og 2 kan man nyte spillet til trommis Juan Také aka Ash Soan – også en ettertraktet studio- og livemusikant for band og utøvere som Del Amitri, Faithless, Will Young, Tom McRae, Lisa Stansfield, Rick Wakeman, Dua Lipa, Robbie Williams og Belinda Carlisle

Bassist Jacque T'fono aka Jerry Meehan er heller ikke tapt bak et Ampeg-kabinett. Når du gjør sessions for Robbie Williams, Chris de Burgh Steve Wonder, Annie Lennox, Beth Orthon, Will Young, Talvin Singh, Omar, Midge Ure, Boyzone, Bryan Ferry og Roger Daltrey vet du forskjell på d- og g-strengen. 

Den endelige live-besetningen for Jazz Sabbaths konsert under Bærum Jazzfestival offentliggjøres høsten 2023. 

 

Foodtruck

Sulten under jazzfestivalen?

Vi har leid inn Go`Grilla med sin foodtruck fra torsdag 2. til og med lørdag 5. november. Rett utenfor Kulturhuset. Fra kl. 16 - 23.

Det blir burgere og fries! 

Les mer om Go`Grilla her

Festivalpass Bærum Jazzfestival

Dagspass gir deg mest for penga! 

Du kjøper dagspass per dag, og egne billetter hentes ut for hvert arrangement.

Velkommen til jazzfest!

Jazzsaksofonist Marius Neset
Pris: 175 - 350
Varighet: 1 t, 30 min u/pause
  • Fredag 3. november 2023 Kl. 19.00
    Forestillingen er spilt

Underhuset

Bærum Kulturhus
Claude Monets allé 27
1338 Sandvika