Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan

Kayhan Kalhor & Erdal Erzincan

Virtuost musikalsk møte mellom to musikere fra Iran og Tyrkia.

Sted

Store Sal

Arrangør

Nava AS

Denne konserten bringer sammen to virtuose musikere forankret i den tradisjonelle musikken fra deres respektive hjemland – Iran og Tyrkia. De klassiske musikktradisjonene fra Persia har mye til felles med tradisjonsmusikken fra det ottomanske Tyrkia. Landene deler den eldgamle modale komposisjonsformen kjent som Maqam, og improvisasjon spiller en stor rolle ved fremføring. I tillegg har folkemusikken fra disse to landene mye felles. Mange instrumenter, måten de ulike strengeinstrumentene spilles på samt måten man synger.

Musikken vi skal få høre stammer fra eldgamle musikalske røtter, men er også moderne. Det blir ren instrumentalmusikk, noe som egentlig er en stor fravikelse fra tradisjonen i begge kulturene hvor sangeren spilleren en svært viktig rolle. Poesi er et integrert aspekt i stort sett all musikk fra Midt-Østen, men her er det instrumentene som her står for det poetiske.

Den mer abstrakte måten å formidle følelser og spiritualitet har alltid vært til stede i musikk fra Østen. I arabisk vokalmusikk, fra Iran til India, søker de akkompagnerende instrumentene å imitere nyansene i stemmen. Man repeterer ofte melodiske fraser, som fungerer som broer mellom stanzas. Musikken til Kayhan Kalhor og Erdal Erzincan er intenst spirituell og følsom, som en bønn. Den forsøker å bringe lytteren inn i en transelignende virkelighet ved å innlemme ekstatiske rytmer med myke melodier og fraser.

  

Medvirkende

Pris: 0 - 634
Varighet: 1 t, 30 min. u/pause
  • Søndag 2. oktober 2022 Kl. 18.00
    Forestillingen er spilt

Store Sal

Bærum Kulturhus
Claude Monets allé 27
1338 Sandvika