Vikingur Ólafsson

Vikingur Ólafsson

Sagaøyas store klaverstolthet med vitale fremføringer av Mozart, Haydn og Carl P. E. Bach.

Sted

Store Sal

Arrangør

Bærum Kulturhus

En del av serien

Klassisk

Den islandske pianisten Vikingur Ólafsson veksler mellom tidløse klassikere, elektronika-inspirerte nyinnspillinger og stemningsfull samtidsmusikk, alltid på jakt etter det ekte.  

Ólafsson er med andre ord ikke en arketypisk konsertpianist. Når man leser konsert- og albumanmeldelser finner man gjerne ord som friskt, ungdommelig, utforskende og ekte. Og ekte det er han, den kritikerroste islendingen som har hele verden som sin arbeidsplass. Når han nå kommer til Sandvika er det intet mindre enn et lite kupp.  

Ett steg foran

– Det er viktig å ha et element av overraskelse med tanke på repertoaret man spiller inn. Man må hele tiden være ett steg foran, helt til du går tom for ideer, uttrykte Ólafsson i et intervju med The Guardian i 2019.  

Ett steg foran er Ólafsson stort sett hele tiden. Som så mange islendinger er han et ekte arbeidsjern – Vikingurs jobb er å fokusere på å gi nytt liv til klassiske klaververk. Det er som om han drar med seg store inntrykk fra dramatisk natur, et fandenivoldsk folkelynne, sylskarpt fokus og destillerer det ned til et konsentrat av pur klavermagi.  

Hør på ett av Vikingurs kritikerroste album eller søk opp hans konsert med Bergen Filharmoniske Orkester under årets Festspillene. Hva hører du? Mest sannsynligvis en pianist som ikke nøyer seg med feilfri fremførelse. Her søkes det etter nytt land, nye aspekter av musikk fremført mange ganger. Og han klarer det, som den uforskammet dyktige islendingen han er.  

Ólafsson har gitt ut tre kritikerroste album på distinkte Deutsche Grammofon: Philip Glass Piano Works (2017), Johann Sebastian Bach (2018) og Debussy Rameau (2020). Legg til at han turnerer verden rundt og får New York Times til å utbryte at han er «Iceland’s Glenn Gould» og man skjønner at det ikke er hvem som helst som kommer til Bærum Kulturhus i mars.

Sandvika Master Series er Bærum Kulturhus’ konsertserie for klassisk musikk. Andre konserter i 2021/22-sesongen er Leif Ove Andsnes og Mari Eriksmoen & Christian Ihle Hadland.

 

Førsnakk med Bodil Maroni Jensen

Musikkjournalist, debattleder og foredragsholder Bodil Maroni Jensen setter stemningen for kvelden med førsnakk på Foajéscenen før konserten.

Magnús Leifsson er en av Islands mest kjente og brukte musikkvideo-regissører. Se mer av hans arbeid her.

Konsertinformasjon

Pris: 175 - 485
Varighet: 2 timer m/pause

Store Sal

Bærum Kulturhus
Claude Monets allé 27
1338 Sandvika

Vikingur Ólafsson
9. MARS kl 19.30
Få billetter
175 - 485 Kr