Ivo Kahánek

Foto: Dusan Martincek

Ivo Kahánek

Tsjekkias fremste pianist gir deg sine egne favorittverk fra hjemlandet.

Sted

Store Sal

Arrangør

Bærum Kulturhus

Når Tsjekkias fremste pianist, Ivo Kahánek, kommer til Bærum Kulturhus i mars, er det vel helt naturlig å by på det beste fra sitt hjemlands stolte musikktradisjon. Med Kaháneks favorittverk fra Dvorák, Smetana, Janácek, Kabelác og Martinu på programmet, får publikum et svært så smakfullt tverrsnitt fra romantikken og fram til samtiden.  

En stor formidler

Hvem er vel bedre skikket til å presentere Tsjekkias rike musikktradisjon enn nettopp Kahánek? Den karismatiske 43-åringen fyller mange roller: han er en respektert pedagog, svært så engasjert formidler og en gudbenådet utøver med fans over hele verden.   

Kahánek er internasjonalt anerkjent som en av de fremste fortolkerne av den romantiske klaverlitteraturen, og har gjennom utdanning og karriere etablert seg som en av de største formidlerne av Tsjekkisk klassisk musikk. Om man skal trekke fram en av hans mange sterke sider, må det bli evnen til å skape dette smått magiske båndet mellom publikum og utøver. Når Kahánek lar fingrene løpe over tangentene er det som om man blir hensatt til et helt annet sted – en opplevelse som må nytes live i konsertsalen.   

Sir Simon Rattles favoritt

Kahánek har spilt med Berlinerfilharmonikerne under Sir Simon Rattle som egenhendig valgte ut den tsjekkiske pianisten som solist. Han er også en selvskreven klaversolist ved mange av Tsjekkisk Filharmoniske Orkesters konserter, og han har også mange høyprofilerte solistoppdrag med store orkestre som Mahler Chamber Orchestra, Wiener Symphoniker, BBC Scottish Symphony Orchestra Glasgow, Essener Symphoniker, WDR Cologne, Zurich Chamber Orchestra, Prague SO, Czech Radio SO, Prague Philharmonia og Brno Philharmonic.   

En kikk på listen over dirigenter som Kahánek har arbeidet med, sier litt om av hvilket kaliber han er: Semyon Bychkov, Jakub Hruša, Andrés Orozco-Estrada, Rafael Payare, Pinchas Steinberg, Vladimir Ashkenazy, Jirí Belohlávek, Tomáš Netopil, Andrey Boreyko, Libor Pešek og Zdenek Mácal. I kammersettinger har han jobbet tett med respekterte utøvere som cellisten Daniel Hope, bratsjisten Alissa Weilerstein så vel som ensemblene Pavel Haas og Tetzlaff Quartet.  

 Lytteanbefaling? Kaháneks diskografi omfatter tretten album og det er ikke lett å velge. Vi foreslår hans seneste utgivelse, Dvorák: The Complete Piano Works, i tillegg til den eksepsjonelt vakre Dvorák & Martinu: Piano Concertos spilt inn med Bamberger Philharmonie under ledelse av Jakub Hruša.   

 

Konsertinformasjon

Pris: 0 - 485
Varighet: 2 timer m/pause
  • Torsdag 23. mars 2023 Kl. 19.00
    Forestillingen er spilt

Store Sal

Bærum Kulturhus
Claude Monets allé 27
1338 Sandvika