Foto: Tomas Lauvland Pettersen / Orlando Gili / Sisi Burn

Marius Neset og London Sinfonietta

Pangåpning for Bærum Jazzfestival 2023: Marius Neset og London Sinfonietta framfører BBC Proms-suksessen Geyser.

Sted

Store Sal

Arrangør

Bærum Kulturhus

Pangåpning for Bærum Jazzfestival 2023: Marius Neset og London Sinfonietta framfører BBC Proms-suksessen Geyser

Det blir litt av en åpning på Bærum Jazzfestival 2023: det storslåtte orkesterverket Geyser – framført av saksofonist og komponist Marius Neset og London Sinfonietta.  

I dette tredje store orkestersamarbeidet for osingen og London-ensemblet, er det mye energi under overflaten som utløses i plutselige utbrudd av rytmiske kaskader. I møtet mellom jazzutøveren og kunstmusikk-ensemblet oppstår nye klanger – en redefinisjon av saksofonen, jazzen og kunstmusikken.  

BBC Proms  

Verket hadde sin urpremiere under BBC Proms i 2022 og ble møtt med trampeklapp og krav om hele tre ekstranumre fra et begeistret publikum. London Jazz News beskrev kvelden godt: – Med en utvidet palett å leke seg med, og verdens mest berømte konsertsal å fylle, løp Neset løpsk i en trollbindende forestilling som gikk gjennom hele skalaen av musikalske følelser og sikret energiske tilrop og tre fremkallinger for å ta imot applaus.

Marius Neset så opprinnelig på verket som en feiring etter pandemien; av musikken og av den spesielle stemningen som oppstår når musikere treffes for å opptre sammen. Så invaderte Russland Ukraina, og Neset kjente et behov for å gå tilbake til delene han allerede hadde skrevet, ta fra hverandre elementer, løsne strukturer og legge inn en følelse av mørke og fortvilelse. Slik fikk metaforen i tittelen enda flere lag.    

Redefinert sax  

Saksofonisten og komponisten Marius Neset har ifølge Süddeutsche Zeitung «redefinert rollen til saksofonen både som soloinstrument og et ledende instrument sammen med et orkester». Kommentaren kom på bakgrunn av musikk Neset skrev for London Sinfonietta og Bergen Filharmoni.

Neset mottok Spellemannprisen i 2014, han har også mottatt ECHO prisen, som er tyskernes svar på den amerikanske Grammy-prisen.

Med utdannelse fra Berklee College of Music, og med internasjonale prosjekter og samarbeidspartnere som Marcus Miller, Chick Corea, jazzfestivaler og filharmonier verden over så har Neset skapt det meste av sin karriere utenfor Norges grenser.

London Sinfonietta er et av kunstmusikkverdenens ledende ensembler. Historien til orkesteret strekker seg tilbake til 1968 og i løpet av disse tiårene har London Sinfonietta urfremført mer enn 450 nye verk. Ensemblet er Resident Orchestra ved Southbank Centre og Artistic Associate ved Kings Place og har en turneplan som hvert år dekker Storbritannia og en lang rekke internasjonale oppdrag.

  

Konsertinformasjon

Festivalpass Bærum Jazzfestival

Dagspass gir deg mest for penga! 

Du kjøper dagspass per dag, og egne billetter hentes ut for hvert arrangement.

Velkommen til jazzfest!

Jazzsaksofonist Marius Neset
Pris: 0 - 635
Varighet: 70 min u/pause
  • Onsdag 1. november 2023 Kl. 19.00
    Forestillingen er spilt

Store Sal

Bærum Kulturhus
Claude Monets allé 27
1338 Sandvika