En uke til Bærum Jazzfestival 2023

Bærum Jazzfestival 1 — 5. november 2023.

30 konserter, åtte spillesteder over fem dager.

Den aller første Bærum Jazzfestival i 2022 var en suksess: fantastiske konserter, bra billettsalg, varierte spillesteder og et begeistret publikum. Årets festival går av stabelen om en uke. 

— Det sa seg selv. Suksessen i 2022 må gjentas. Fra onsdag 1. til søndag 5. november 2023 kan publikum oppleve et vell av internasjonalt kjente artister, lokale helter og fremadstormende, unge norske jazzutøvere. Årets jazzfestival er ikke bare en feiring av jazzmusikk, men også en anledning til å oppdage spennende samspill mellom jazz og dans, forklarer kulturhussjef i Bærum Kulturhus og festivalsjef Kai Gustavsen. Han avslutter med at Bærum Jazzfestival har som mål å etablere seg blant nr. 2-festivalene, etter Molde og Kongsberg.

I alt 30 konserter og arrangementer på åtte ulike spillesteder i Bærum på fem dager: 1. - 5 november. 

Stabekk Jazz Club, Kalkmølla Kulturstasjon, Studio NSP, Drageslottet på Høvik, Henie Onstad Kunstsenter, Kommunegården i Sandvika, Carpe Diem Demenslandsby og Bærum Kulturhus.

Kombinasjon jazz + dans

Et av de mest bemerkelsesverdige tilleggene til årets program er forestillingen "Frå Form til Famling". Dette er en tverrkunstnerisk performance av Solveig Styve Holte som vil finne sted over flere timer både inne og ute på Henie Onstad Kunstsenter. Forestillingen tar i bruk hele kunstsenteret, den omkringliggende parken og fjorden, og inviterer publikum til å reflektere over hvorfor noen ting huskes og andre glemmes.
 
En annen spennende kombinasjon av jazz og dans finner sted på Studio NSP, der dansere fra Nagelhus Schia Productions og musikere møtes til fri improvisasjon i bevegelse og toner. I tillegg har Bærum Kulturhus - Dans Sørøst-Norge valgt å inkludere forestillingen "TIDE" i programmet, som vil bli vist gratis for publikum i Kommunegården i Sandvika. Dette er en imponerende forestilling skapt av danser og koreograf Bára Sigfúsdóttir og jazzmusiker Eivind Lønning. 

— Samarbeidet mellom Bærum Jazzfestival, Hennie Onstad Kunstsenter, Nagelhus-Schia Production, Dans Sørøst-Norge og Bærum Kulturhus er avgjørende for å realisere festivalens potensiale.

Arrangørmiljøer i Sandvika, Stabekk og Fornebu er sterke bidragsytere. Kunstnerisk kompetanse, ressurser og ideer utveksles, og det skaper synergier som styrker kulturlivet som helhet. Samarbeidet har også ha en positiv innvirkning på næringslivet i kommunen ved å tiltrekke seg besøkende, øke omsetningen for lokale bedrifter og bidra til lokal næringslivsutvikling», uttaler festivalsjef Kai Gustavsen.

Året festivalhøydepunkter

Det blir mange store opplevelser. Kulturhussjefens prioriterer hardt og velger følgende 10 konserter:

Åpningskonserten onsdag 1. november: Marius Neset og London Sinfonietta framfører BBC Proms-suksessen Geysir. 

Hiromis Sonicwonder, ledet av den vanvittige japanske pianisten Hiromi har med seg sin fantastiske internasjonale kvartett og kombinerer teknisk briljans og kreativitet.

Dirty Loops, youtube-fenomenet som med sin unike og fengende blanding av funk, pop, jazz og R&B, alltid byr på sin overflod av spilleglede. Utsolgt

Jazz Sabbath, britene som tolker låter fra det legendariske heavy metal-bandet Black Sabbath på sin helt unike og spennende måte. Deres kreative tilnærming til musikken gir en helt ny dimensjon til disse ikoniske låtene. Utsolgt

Laila Biali, prisbelønt canadisk sanger og låtskriver, pianist og radiovert, trollbinder publikum med sin allsidige stemme og sjangeroverskridende musikalske stil. Hennes fengslende låter byr på en blanding av jazz og pop.

Jazzanova, det tyske musikk-kollektivet kjent for sin utforsking av ulike sjangere som funk, jazz, disco og latin, vil sørge for en uforglemmelig opplevelse. Deres unike musikalske blanding karakteriseres som en eksplosjon av dansbare rytmer.

Trondheim Jazzorkester & GURLS: Storbandenergi, soul, impro og akustisk hip-hop – sprudlende humørfylt og musikalsk overraskende. Samarbeidet sikret Spellemanspris og energifylte turnéer.

Lullaby of the sea: Det blir såre og vakre voggesang-duetter på norsk og persisk når Solveig Slettahjell og iranske Mahsa Vahdat fremfører duetter basert på voggesang-motiver med nye og klassiske tekster. Tonefølget til tekstene sørger Tord Gustavsen (flygel og elektronika) og Sjur Miljeteig (trompet og elektronika) for. Her får vi iranske dikt og norske folketoner i en svært så vellykket fusjon.

Martin Horntveth Polaroid: Det blir sjangervandring, musikalsk tilbakeblikk og framtidsvyer når Martin Horntveth samler et musikalsk stjernelag for å framføre bestillingsverket fra Kongsberg Jazzfestival 2021: Polaroid.

Stian Carstensen Musical Sanatorium: Musikalsk friskmelding i storformat for den genierklærte multi-instrumentalist og komponisten. Avslutningskonsert søndag 5. november.

Spørsmål kan rettes til

Festivalsjef Kai Gustavsen / kai.gustavsen@baerum.kommune.no // tlf  90 63 99 46

Kommunikasjonsrådgiver Tomas Lauvland Pettersen / tomas.pettersen@baerum.kommune.no // 99 76 03 28

Bilder: Kontakt Tomas Lauvland Pettersen.