Vinner av musikerstipend

Årets vinner av musikerstipendet fra Bærum Rotary og Bærum Kulturhus er gitarist Mathias Marstrander, 28 år fra Høvik i Bærum.

Juryens begrunnelse

Stadig nye stemmer melder seg på og viser hvilket skyhøyt nivå det er på den oppvoksende jazzslekt her til lands – også vår prisvinner.
 
Årets vinner er 28 år og fra Høvik og er et "ektefødt barn" av musikkundervisningen i Bærum. Som han selv skriver i søknaden:

— Jeg har vokst opp på Høvik i Bærum. Her har jeg gjennom min oppvekst utviklet meg som musiker ved å først gå til privatundervisning i rytmisk piano og gitar på Sandvika musikkskole og Bærum kulturskole. Videre derfra gikk turen til musikklinjen på Rud videregående skole. Her utviklet jeg meg enormt mye, og det var også her mine første ordentlige band ble startet. På denne tiden jobbet jeg mye med jazzmusikk og fikk vikariere og gjestespille i storband som Prime Time Orchestra og Sandvika storband i løpet av mine år på Rud. I tillegg spilte jeg i storbandet til Asker kulturskole. Jeg og mitt band Dah Mastablastas spilte mange konserter på blant annet Musikkflekken, og vi spilte oss videre fra UKM Bærum, til fylkesmønstringen i UKM i Lillestrøm".
 
Etter jazzlinja på Sund Folkehøgskole gikk veien videre til høyere utdanning i jazzgitar på Griegakademiet og musikkteknologi på Norges Musikkhøgskole.
 
De siste årene har prisvinneren hatt base i Bergen og jobbet derfra som musiker og musikkprodusent. Her har han driftet egne band og spilt i andres prosjekter.
 
Nå har prisvinneren flyttet tilbake til Bærum og er klar for å etablere meg som musiker og musikkprodusent her. Og han sier selv at hans musikalske oppvekst i Bærum har vært helt uvurderlig og er en utrolig viktig bagasje å ha som musiker - fortsatt den dag i dag.
 
Prisvinneren er jazzgitarist og en herlig melodiker med en varm, tøff og fin tone i gitaren. Hans spill er mangfoldig og passer like godt i et popband, som i et jazzband. I tillegg medvirker han i en rekke andre musikkprosjekter i Norge og Europa med gode anmeldelser.
 
Prisvinner er: Jazzgitarist Mathias Marstrander.

 

Prisen vil bli utdelt i Bærum Kulturhus 16. september kl.18 under Bærum Jazzfestival.

Om stipendet

Stipendet er en kombinasjon av økonomisk støtte, markedsføring og gjennomføring av et konsertprosjekt til en verdi av kr 100 000,- 

Både enkeltkunstnere og mindre band (maks trio) med en tilknytning til Bærum og en øvre aldersgrense på 28 år kunne søke.

Viktig ved søknaden var at musikeren skulle være i et stadium der de trenger støtte til å komme videre i karrieren og at at de hadde evner og ambisjoner til å gjøre karriere innen sin musikksjanger. 

Stipendiet ble utlyst gjennom lokalpressen, de lokale kunstfaglige institusjonene i Bærum, Norges Musikkhøgskole og Bærum Kulturhus.
 
Juryen besto av

  • Kai Gustavsen – Kulturhussjef Bærum Kulturhus
  • Finn Gomnæs – Bærum Rotaryklubb
  • Ellen Fjærvoll Samdal – musiker og tidligere prisvinner 

 

— Stipendets formål er å gi unge, Bærumsmusikere utviklingsmuligheter, gjøre nye talenter synlig på Bærums ledende kulturarena og å videreutvikle talentsatsingen i Bærum, forklarer kulturhussjef Kai Gustavsen. Stipendet skal bidra til å legge til rette for gode koblinger mellom talentsatsingene og det profesjonelle feltet, og samarbeide med relevante aktører. 

Bærum Rotaryklubb er svært rause og bidrar med 50.000 kroner. Resten av beløpet vil dekke kostnader i forbindelse med planlegging og gjennomføring av en prisvinnerkonsert på en av Bærum Kulturhus scener januar/februar 2023. Rett og slett en god mulighet til å komme seg videre, avslutterer kulturhussjefen.