Godtar ikke restriksjoner: – Greit i 2020, ikke i 2022

En ny undersøkelse viser lite smitte på kulturarrangement. Lokale kulturtopper krever nå at næringen får åpne for flere enn 200 publikummere.

 

Artikkel i Budstikka av Elin Reffhaug Craig

---

– Det er fortvilende å bli kneblet på denne måten. Vi bidrar på ingen måte til en belastning av helsevesenet, heller tvert imot. Vi bidrar med det positive som folk trenger nå, nemlig kultur, sier Jørgen Roll fra Blommenholm. 

Som administrerende direktør i Oslo Konserthus er han lei av tiltakene som har rammet kulturlivet gjennom hele pandemien. Nylig publiserte Scenekvelder ved Folketeateret i Oslo en undersøkelse gjort ved 13 store norske kulturscener fra mars 2020 til 8. desember 2021. 

Den viser at nesten 900.000 publikummere deltok på til sammen 3.163 arrangement. I denne perioden ble det avdekket koronasmitte 39 ganger. 

Slike tall får Jørgen Roll til å se rødt.

– Jeg har hatt hele min stab på 50 personer permittert, eller delvis permittert, siden mars 2020. Vi har avlyst eller flyttet på mellom 800 og 900 arrangement. Dette har enorme økonomiske ringvirkninger og det er på tide at myndighetene tar innover seg at kulturnæringen er en næring, sier han. 

Forrige uke hevet regjeringen publikumsgrensen fra 50 til 200 personer. Det betyr at man kan ha 200 personer på Stabekk kino og på Telenor Arena, uavhengig av størrelsen på lokalet. 

Roll er kritisk til at myndighetene tilsynelatende ikke baserer restriksjonene på fakta. 

– Å stenge ned en hel næring som omsetter for milliarder i normalår på bakgrunn av synsing og «føre-var», var kanskje greit i 2020. I 2022 kan vi ikke lenger godta at det skjer på nøyaktig samme grunnlag som for to år siden. Forutsetningene og kunnskapsgrunnlaget er totalt annerledes i dag, sier han.

– Stadig nye argumenter

Roll får støtte av kulturhussjef i Bærum, Kai Gustavsen. Han har også tidligere uttalt til Budstikka at man står i fare for å miste en hel generasjon kulturaktører. 

I helgen kom Gustavsen med en bønn til myndighetene, om å gå inn i rapporten som viser lite smitte ved kulturarrangement. 

Ikke fornøyd med svar

Både Gustavsen og Roll har fått mye respons og støtte på sine innlegg på Facebook. Kulturminister Anette Trettebergstuen gikk sågar inn på tråden til Roll med et svar. 

– Som jeg sa i PK (pressekonferansen, red.anm.) torsdag jobber nå fagmyndighetene med en mer hensiktsmessig regel for antall mennesker i et lokale basert på lokalets størrelse osv. Det håper jeg blir klart om få dager. Dette var aldri tenkt på fra forrige regjering sin side, så vi må gjøre den jobben nå, svarer kulturministeren. 

Dette synes ikke Roll er et godt svar. 

– Det er lite kledelig. Vi har foret politikerne med undersøkelser og rapporter fra inn- og utland. En slik utredning burde vært gjort for lenge siden, sier han. 

– Ikke logisk 

Standupkomiker og terapeut Dora Thorhallsdottir har holdt åtte forestillinger på Chat Noir den siste tiden, for 50 publikummere i salen.

– Det føles absurd. Folk tar toget for å komme på forestilling og sitter tett-i-tett i kupeen. Restriksjonene er ikke logiske lenger og da er det vanskeligere å stå i det, sier hun. Thorhallsdottir tror folk mister respekten for myndighetene, når restriksjonene ikke gir mening. 

2. februar har hun show i Asker kulturhus. Thorhallsdottir vet ikke hva som vil gjelde da. 

– Blir det 50, 200 eller full åpning? Blir det meteren som gjelder? Da er det størrelsen på lokalet som avgjør. Det skaper både uro og sterk grad av uforutsigbarhet, sier hun. 

Les hele artikkelen i Budstikka

---

Foto: Karl Braanaas