Kulturhussjefen går av i krevende tid

Morten Walderhaug er stolt og takknemlig når han går av etter 13 år som kulturhussjef, men han er også åpen om utfordringer. 

- Artikkel i Budstikka av Nina Abrahamsen  31. mars 2021.

 

Etter en kaffe med kultursjef Berit Inger Øen og kollega Tore Johansen, tar Morten Walderhaug med seg blomster og godord når han slutter som kulturhussjef 1. april.

– Det er ingen tvil om at Morten har løftet Bærum Kulturhus, som nå markerer seg nasjonalt, men også internasjonalt. I fjor kom Kulturhuset inn på statsbudsjettet. Det sier mye om arbeidet som er gjort, også i det krevende året 2020. Bærum har et kulturhus innbyggerne kan være stolte av, sier kultursjefen. 

– Samspillet mellom oss har alltid vært strålende, sier programansvarlig Tore Johansen.

Walderhaug selv er takknemlig, men medgir at koronatiden har vært tøff.

– Det har vært en glede å være leder for Kulturhuset. Jeg er stolt av folkene her og alt som er blitt gjort. 2019 var «all time high» med et fantastisk repertoar. Vi fortsatte frem til 12. mars med noe som var enda bedre. Siden har vi stort sett vært stengt. Det var jo ikke sånn jeg skulle avslutte, men det er den minste utfordringen. Dette har først og fremst gått utover kunstlivet og publikum. Det er et stort savn.

Digitalt løft
I hans tid er Kulturhuset blitt regionalt kompetanse-senter for dans. Billettomsetning og besøksantall ble doblet før nedstengningen. I 2014 ble scenen «Underhuset» etablert og «Lille Scene» totalrenovert i 2020. Tanken musikklaboratorium kom inn under Kulturhuset i 2018.

– Vi har kombinert lokalt kulturliv med det ypperste av det norske og utenlandske scener kan by på. Mens mange kulturhus har en slags vaktmesterfunksjon, er vi en tydelig programmerende og produserende scene, spesielt innenfor dans, sier Walderhaug, som sa opp i fjor høst.

På grunn av signaler om gjenåpning, har det hele tiden blitt planlagt forestillinger og solgt billetter, som likevel måtte refunderes. Forestillinger er produsert, filmet og delt. I fjor ble det også laget en digital 17-mai-feiring. Saler og publikumsområder er rustet opp. Torsdag ble huset miljøtårnsertifisert.

...

– Det arbeides knallhardt selv om vi har hatt stengt. Publikum kan glede seg til vi åpner igjen, sier Walderhaug som etterfølges av Kai Gustavsen som har fartstid blant annet fra Kongsberg Jazzfestival.

– Jeg er glad og beroliget for at det er en kunstfaglig person som tar over. Jeg gleder meg til å se hvordan han vil prege huset og gleder meg til å bli overrasket.

...

Les hele intervjuet med Morten Walderhaug i Budstikka 

Foto: Knut Bjerke.