Foto: Tomas Lauvland Pettersen, Julia Marie Naglestad/NRK, Bård Gundersen

KORK og Det Norske Solistkor

Das Paradies und die Peri – Robert Schumanns storslåtte oratorium med solister.

Store Sal

Bærum Kulturhus

En del av serien

Klassisk

Robert Schumann: komponisten som virkelig kunne få tangentene til å synge, strengene til å klinge, orkesteret til å pulsere og stemmene til å runge. Dette romantiske geniet, denne kunstneren og poeten, men også litt hjelpeløse og lidende mannen traff den romantiske tidsåndens nerve. Musikken skapt av den følsomme komponistsjelen er tidløs aktuell og skinner kanskje best i det storslagne og gripende mesterverket Das Paradies und die Peri.

Storslagent

13. januar er det klart for den mest omfattende orkesterkonserten i Bærum Kulturhus’ historie: Kringkastingsorkestret, Det Norske Solistkor og et stjernelag av solister fremfører nettopp Schumanns Das Paradies und die Peri. Dette blir et massivt, storslagent og altomsluttende oratorium.

Under ledelse av sjefdirigent i KORK, Petr Popelka, beveger orkester, kor og solister seg gjennom et verk som tar tak i deg og gjør noe med deg. I Norge er det bare fremført et fåtall ganger, og sist i 2010. Noe av årsaken er kanskje kravene til utøverne, og derfor har også Kringkastingsorkestret og Det Norske Solistkor alliert seg med de beste av landets sangsolister. Mezzosopran Marianne Beate Kielland er nok godt kjent for mange, sist så vi henne i Store Sal høsten 2020 i en fantastisk Händel-hyllest sammen med Oslo Circles.

Beate Mordal, sopran; Bror Magnus Tødenes, tenor og Aleksander Nohr, bass er av samme kaliber som Kielland: ettertraktede solister med store konsertoppdrag her hjemme så vel som internasjonalt. Sammen skaper orkester, kor og solister et uttrykk så storslagent som det kan forbli.

Eventyret om Peri

Das Paradies und die Peri skiller seg ut i Schumanns produksjon. Verket er et oratorium, men ikke et religiøst verk, som tradisjonen er. Utgangspunktet er Thomas Moores suksessfylte bok Lalla Rokh fra 1817, med en handling inspirert av «Orienten», eksotiske historier inspirert av persisk diktning og eventyr. I rammefortellingen Lalla Rokh, finner vi eventyret om Peri, i persisk mytologi en bevinget ånd, som er utstøtt fra himmerike, og må gjøre seg fortjent med gode gjerninger for å bli tatt inn igjen i Paradis.

Selv regnet Schumann Das Paradies und die Peri som et av sine hovedverk, og det ble en umiddelbar suksess da det ble fremført første gang i 1843. Verket vandret på Europas konsertscener i mange tiår, men det stilnet litt utpå 1900-tallet, før kor og orkestre gjenoppdaget dette unike verket.

Vi våger påstanden: 178 år etter sin premiere framstår dette verket like storslagent, unikt og gripende. La deg rive med når et fullt orkester, kor og toppsolister tar deg med på et eventyr om ånden utstøtt fra himmerike på søken etter Paradis.

Konsertinformasjon

Pris: 100 - 485