Foto: Johan Karlsson

Et dukkehjem

Figurteater med dukker, mennesker, musikk og videoprojeksjoner, av det kristikerroste kompaniet Plexus Polaire. Inspirert av Henrik Ibsens verdenskjente skuespill. Del av Heddadagene 2024

Sted

Store Sal

Arrangør

Bærum Kulturhus

En del av serien

Dans

La deg rive med av den kraftfulle atmosfæren, og oppdag nye sider ved en historie du trodde du kjente.

Plexus Polaire: Et dukkehjem, et figurteater som bringer sammen dukker, skuespillere, musikk og videoprojeksjoner, inspirert av Henrik Ibsens kjente skuespill. Forestillingen er en del av Heddadagene 2024 og tilbyr en ny vri på en velkjent historie.

I en forestilling med én kvinnelig og én mannlig skuespiller-dukkespiller i et hus hjemsøkt av dukker i naturlige størrelser, døde fugler og et besatt kvinnekor, inviteres du til en reise som utforsker dybden av et av verdens mest spilte skuespill.

Hovedperson Nora opplever en kollisjon med sin egen virkelighet, lik en fugl som treffer en usynlig barriere. Gjennom forestillingen utforskes det gamle huset fylt med spøkelser som fortsatt påvirker oss i dag.

Et dukkehjem er en mulighet til å reflektere over hvem vi er, hvilke valg vi tar, og hvordan vi former våre egne illusjoner. Det er ikke bare en forestilling, men en invitasjon til å dykke inn i ditt eget liv og utforske dine egne valg.

 

Foto: Johan Karlsson

  • “En forestilling av utrolig kraft som ble enstemmig hyllet”. Stéphane Capron, France Inter

  • “Versjonen til den fransk-norske dukkemakeren er mørk, hjemsøkt, marerittaktig, den forteller også historien om kvinnelig frigjøring” Matthieu Mével, IO Gazette

  • "En produksjon som vever sitt nett med mesterskap." Fabienne Darge, Le Monde

Regissøren, Yngvild Aspelis intensjon

– Det hele startet med lyden av en fugl som krasjet inn vinduet mitt.

Det var en regnværsdag og jeg satt ved kjøkkenbordet, krøllet sammen med en stor kopp kaffe og en god bok, da jeg hørte et «dunk» mot vinduet. Denne korte, men umiddelbart gjenkjennelige lyden, fikk meg øyeblikkelig til å lukke øynene. Lyden av en fugl som krasjer inn vinduet mitt. «Dunk». Lyden gikk som et ekko gjennom kroppen min, som om vibrasjonene rørte opp lang tid stille vann, skapte sirklende krusninger som vokste til det det fylte øynene mine. Det var som om i det øyeblikket fuglens bein sprakk mot glasset, sprakk også noe inni meg.

Irritert over mine egne latterliggjøringer tørket jeg øynene, plukket opp boken min og tok en ny slurk kaffe. Men kaffen hadde en bitter smak jeg ikke hadde lagt merke til før, og jeg klarte ikke å konsentrere meg om det jeg leste. Med et sukk la jeg fra meg boken og gikk bort til bokhyllen. Jeg sto der et øyeblikk, øynene mine søkte blant titlene, hånden min hengende foran bokens rygg, lyden av den fuglen som fortsatt slo mot ribbeina mine. Og hånden min landet på Et dukkehjem av Henrik Ibsen.

Nora, hovedpersonen i Et dukkehjem, er kjent som en lysvinget, kvitrende lerkefugl. Og hun krasjer, med hodet først, inn i den usynlige glassflaten av sin egen eksistens. Et dukkehjem er et gammelt hus fylt med spøkelser som fortsatt hjemsøker oss i dag. 


En historie om rollene vi spiller, spillene vi gambler, illusjonene vi omgir oss med. Det handler om å gripe tak og gi slipp, og om å danse som om livet ditt avhenger av det.

Og jeg har tenkt å lage Et dukkehjem, som rister og knekker og slipper de gamle spøkelsene løs. En uhyggelig blanding av skuespillere og dukker, illusjon og virkelighet, døde fugler og knuste vinduer. — Yngvild Aspeli, regissør.

---

OBS: Forestillingen spilles på engelsk.

Foto: Christophe Raynaud de Lage

Yngvild Aspeli

Kunstnerisk leder for Plexus Polaire, Yngvild Aspeli, skaper en fengslende visuell verden som bringer våre dypeste følelser til liv. 

Hun er utdannet ved den prestisjetunge Ecole Jacques Lecoq i Paris og Ecole Nationale Supérieure des Arts de la Marionnette (ESNAM) i Charleville-Mézières.

Som kunstnerisk leder for det fransk-norske kompaniet Plexus Polaire, har hun bemerket seg betraktelig både nasjonalt og internasjonalt, og hennes utmerkelser inkluderer blandt annet:

- 2022: Hedda-prisen for "Beste audiovisuelle design" for Moby Dick, Norge

- 2022: "Chevalière des Arts et des Lettres", Frankrike

- 2020: Laureat av "Groupe des 20" med Moby Dick, Frankrike.

Les mer om Yngvild her

Om forestilingen

Pris: 0 - 450
Varighet: 1t, 20 min u/pause

Store Sal

Bærum Kulturhus
Claude Monets allé 27
1338 Sandvika

Et dukkehjem
12. JUNI kl 19.00 + 1 til
0 - 450 Kr